Måndag 30 november 2015
Lars tar sats mot "Semesterprassel"
Publicerad 18 Okt 2012

Lars Classon har, trots sina relativt unga år, hunnit skriva manus till och regissera några av Sveriges största föreställningar. Nu är det snart dags för hans sjätte fars med Fagereds Nöjessällskap.
RUTINERAD. ”Det kanske blir för pretentiöst med Strindbergs samlade verk i bakgrunden”, skrattar Lars.
Fotograf: Alexander Bennheden

Familjen Classons kontor är beläget i farmors hus utanför Fegen och att man är på kontoret hos en av buskis- och fars-sveriges mest produktiva manusförfattare är svårt att tro. Hembakade kakor och nybryggt kaffe hör till vardagen.
– Ja, vi är bortskämda och vi trivs otroligt bra här ute, säger Lars.
Han berättar att han egentligen aldrig gjort ett aktivt val med sitt yrke.
– Mitt enda riktiga jobb var en sväng på SKAB, annars har allting bara skett naturligt. Jag praoade när pappa regisserade ”Rena Rama Rolf” år 2000 och började själv testa att skriva manus.

Regisserade monolog
Lars anställdes som regiassistent till buskisen ”Två ägg i högklackat” 2005 och fick därefter jobbet att regissera pappa Krister Classons bejublade monolog ”Bäst före”.
– Jag förstod egentligen inte hur stort det var förrän det var över, säger han.
2007 skrev och regisserade Lars sin första fars i Fagereds Bygdegård tillsammans med det rutinerade gänget i Fagereds Nöjessällskap. Därefter har det blivit fem vändor i Fagered och nu jobbas det alltså på den sjätte.
– Jag är verkligen hedrad över att bli tillfrågad år efter år, säger Lars. Jag tar alltid ett år i taget och i år kör jag hela paketet.

Syns på scen
Med hela paketet menar Lars att han både skriver, regisserar och syns på scen.
– Min skådespelardebut var när jag spelade Plupp i Lekis, berättar Lars. Annars räknas kanske den egna farsen ”Oskulden från Fegen” som vi satte ihop när Bygdegården i Fegen hotades av nedläggning, fortsätter han.
– Jag har tidigare testat spela och regissera samtidigt. Folk säger ofta att det är svårt men det funkar bra för mig. I början flyttade jag runt och puttade på folk när jag spelade precis som en regissör, det tog ett tag innan det släppte.

Musikal-fars
Farsen som har premiär 12 januari nästa år heter ”Semestertrassel” och utspelar sig någonstans i Sverige under midsommar 1971.
– Jag är väldigt nöjd med manuset, säger Lars. Vi är sju i ensemblen i år och kan lova riktigt högt tempo. Repetitionerna sätter igång nu i början av november.
Förr kallades Fagereds Nöjessällskap för Fageredsrevyn men Lars gör hellre en fars än en revy.
– Ja, jag har ingenting emot revy. Jag skriver även revynummer emellanåt men jag tycker om att göra en pjäs där det handlar om något.
Däremot lägger Lars in musiknummer i de olika akterna. Så musikalfars kanske är ett passande ord?
– Ja egentligen, säger Lars. Jens håller på att göra bakgrunderna i studion just nu och det blir riktigt bra, fortsätter han.
Jens och studion han syftar på är den yngre brodern Jens Classon som håller till i Studio Stapleton där allt från bakgrundsmusik och ljud till sommarbuskisen görs, till att Johan Örjanssson- och Dag Otto-skivor produceras.

Potential att växa
Numera kan knappast Fagereds Nöjessällskap räknas som en amatörgrupp.
– Vi har manusförfattare, skådespelare, marknadsansvariga och så vidare, berättar Lars. Det behövs nu för tiden. Efter ungefär 25 föreställningar i Fagered kommer vi förflytta oss till Svenljunga för ett par föreställningar. Dessutom har den här gruppen verkligen potential att växa, fortsätter han.

Vill testa på det mesta
– När jag skriver manus är jag sugen på att regissera, säger Lars. Sen kan det hända att jag känner mig lite utanför när de andra får stå på scen och spela. Det är en speciell känsla, fortsätter han.
I framtiden vill han fortsätta regissera det han själv skrivit men också stå på scen mer.
– Jag skulle gärna testa regissera teater eller drama också, säger Lars. I och med att jag blir äldre utvecklas ju också mitt sätt att skriva så vi får se vad vi hamnar.

ALEXANDER BENNHEDEN
redaktion@falkenbergsposten.se
 Nyheten Publicerades av
Simon Leppämäki
Publicerad 18 Okt 2012

Tipsa en vän om Nyheten
Vännens E-mail
Din E-mail  
     
   Användarlogin Utgivare: Viveka Hedbjörk. Allt material på Falkenbergsposten.se
är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Cookies Prenumerera via RSS